Hvordan fasilitere strategisk kapasitetsbygging for bærekraft i fellesskap?
Apr 11, 2024Bli kjent med selskapet Hva nå? AS og deres utviklingsprosess for det digitale innsikt i sanntids lederstøtte verktøyet XY Butterfly! Dette er et av flere resultater fra vår prosess når innovasjon og bærekraft møtes i utviklingen av Aurora Playground, og skapte et helhetlig og revolusjonerende konsept for å lette klokt lederskap forbærekraftig utvikling i individer, organisasjoner, samfunn gjennom smart sam-/ systemlæring i bedriftsnettverk.
Dette er historien om hvordan Demokratitanken AS, med sitt initiativ i 2020, startet en samskapende innovasjonsprosess med nordiske konsulentfirmaer, og hvordan dette arbeidet har ført til Proof of Consept for et unikt digitalt læringsstøtteverktøy brukt for systemlæring i avhengige økosystem, samt et kraftfullt konsept for bedriftsnettverk.
Demokratitanken AS og den digitale reisen
I våren 2020 tok Demokratitanken AS et modig skritt ved å samle flere norske og svenske konsulentfirmaer i en digital innovasjonsprosess. Målet var å levere på et offentlig anbud om bedriftsnettverksutvikling for reise- og opplevelsesbedrifter i en norsk region. Dette var begynnelsen på en reise hvor ukjente aktører ble satt sammen for å utforske potensialet i fellesskapet.
Arbeidet var digitalt, og Genuine Contact-programmet ™ ble brukt som felles fundament for innovasjonsmetodikk og -forståelse. Metoden involverte mobiliserende forskning innen samfunnsplanlegging, organisasjonsutvikling og regional næringsutvikling. I utviklingsarbeidet kombinerte vi metoder som utvikling av bedriftsnettverk gjennom fasiliterte tjenester for klynger og i kombinasjoon med ny kunnskap om design av plattformer som binder sammen avhengige økosystem, for å skape en helhetlig tilnærming til samskapende systeminnovasjon i avhengige nettverk.
Utforsking av styrker og læring gjennom samhandling
I løpet av innovasjonsperioden lærte deltakerbedriftene ikke bare om hverandres styrker og leveranser, men også om utfordringene de delte. Det ble klart at selv om de alle jobbet med organisasjons- og forretningsutvikling i små og mellomstore bedrifter, var ingen tilnærminger eller leveranser like.
Realiteten for bedrifter i dag er kompleks, med behov for å håndtere ulike fag, utviklingsbehov og samfunnsutfordringer samtidig. Aurora Playground ble født ut av troen på at "litt gjort av mange, hele tiden i helhetlige og strategisk fokuserte prosesser" kan skape kapasitet for utvikling, selv i møte med overveldende utfordringer.
Aurora Playground - Konseptet for kontinuerlig læring og forbedring gjennom strategisk fokusert samarbeid og styring
Aurora Playground ble utviklet inspirert av strategier for smart spesialisering, der våre fagområder, metoder og verktøy ble integrert i en helhetlig prosess for å støtte kundenes omstillingsarbeid når de vil styrke egen konkurransekraft gjennom å koble seg mot regionens komperative konkurransekraft. Gjennom 2,5 år møttes deltakerne jevnlig for å utforske hverandres verdensbilder og erfaringer, og skape et fundament for å tilby tjenester sammen.
Prosessen et svar på hvordan kommersielle virksomheter og offentlige organisasjoner må støttes internt og sammen for å effektivt utnytte regionale strategier for Smart spesialisering. Smart spesialisering er europeiske regioners strategi for å skape felles innsikt og samskape effektive virkemiddelkanaler for å løfte regiones komparative konkurransefordeler gjennom entreprinell utforskning av markedsmuligheter.
Bedriftene er invitert til å opplyse om sine behov, og gjøre seg bruk av virkemidlene, men trenger å støttes innenfra for å få kraft til å forstå hvordan integrere smarte strategier sammen med andre i egne forretningsmodeller for grønn, digital omstilling.
P66 som læringsutviklingsverktøy til støtte i ledelse
I dette samarbeidet har den digitale universalverktøyet Project66 fra tidligere Wisehouse AS, nå Hva nå? AS vært essensiell for å identifisere nøkkelressurser på individ- og fellesskapsnivå, for å omsette disse til systemlæringsressurser for kontinuerlig forbedring og bedre usikkerhetsstyring gjennom innsikt i sanntid.
Temaene som logges over person- og organisasjonsressurser, valgte arbeidsmetoder, og de resultater dette bidrar til for individ og organisasjon skaper kritisk refleksjon på individnivå, og gir systemlæringsdata på systemnivå som gir et solid grunnlag for å gjøre beslutninger om skreddersydde endrings- og utviklingsbehov.
Verktøyet støtter slik den enkelte deltaker i prosjekter, prosjektleder, prosjekteier og system disse er avhengige av i prosjektet til å lede strategisk fokusert mot felles mål, med skreddersydde ressurser og motiverende støtte på kritiske elementer for individ og organisasjonsnivå.
Nettverksanalysen - måling av individuell og kollektiv prestasjonskultur for kontinuerlig forbedring gjennom systemlæring.
Nettverksanalysen har vært hjertet i den samskapende innovasjonsprosessen. Spørsmålene her er basert på innsikt fra fasiliterte tjenester for klynger, som grunnlag for utvikling av tillit og kapasitet for felles initiativer over tid i denne type samarbeid.
Nettverksanalysen ble innarbeidet i Project66 for de mest kritiske elementer. Dette for å sikre kontinuerlig støtte av deltakerne og systemet i prosessen. Med kun tre måleparametere per tema har verktøyet gitt struktur uten å virke overveldende.
Nettverksanalysen i form av digital spørreundersøkelse, ble benyttet ved oppstart og siden en gang i året, for å score utvikling i tillit og modenhet for fellesinitiver over tid. I spørreundersøkelsen var det lagt vekt på at undersøkelsen i seg selv skulle bygge kunnskap og refleksjon hos den som gjennomførte den. Målet var å virvle opp nye inititiv ovenfor fellesskapet basert på innsikt ervervet eller modnet frem som del av utviklingsprosessen selv, eller gjennom å ta undersøkelsen.
Deltakerne har slik hatt kontinuerlig tilgang til skreddersydde digitale læringsstøtteverktøyet, som har gitt dem mulighet til å reflektere over egen bruk av ressursene i prosjektet, logge egen læring-, refleksjons-, og utviklingsaktivitet, samt trene målrettet på personlige forbedringsområder, og dele kunnskap med systemet for felles forbedringstiltak med basis i egen læring.
Verktøyene har gitt deltakerne kontinuerlig støtte til kritisk å vurdere nytten den enkelte og egen organisasjon har hatt av aktivitetene og prosjektene i nettverket, relatert til egenledet aktivitet og iniitiativer, samt av deltakelse i fellesskapsaktiviteter.
Gjennom deling av disse dataene i sanntid har vi som fasilitatorer av systemlærings- og innovasjonsaktivitetene hatt kontinuerlig innsikt i hvilke behov for fasiliterte lærings- og støttetjenester den enkelte ønsker, og modenheten i nettverket samlet for transformasjon og neste steg.
Internasjonal forskning og trygghet for læring
Metodikken bak det digitale universalverktøyet Project66 og spørsmålene i nettverksanalysen er basert på anerkjent og verdensledende forskning, inkludert Aristoteles-studiet hos Google og norsk klyngeforskning på Sunnmøre. Spørsmålene som utgjorde målingsenhetene var utformet for å støtte deltakerne i å utvikle trygghet for bevust og reflektert æring, individuelt og sammen. Faktorene som ble identifisert som kritisk viktige for samskapende prosesser, ble integrert i analysen.
Veien videre med Aurora Playground
Aurora Playground, med sitt livgivende arena, sosiale operativsystem og åpne økosystem, har skapt strukturer for samskaping. Deltakerne har gjennomgått en kontinuerlig og bevisst forbedringsprosess, og resultatene er ført til markedet med et våre tjenester etter "Proof of Concept".
Erfaringene er også lagt til grunn for videreutvikling av det digitale læringsstøtteverktøyet, målrettet bruk i denne type bedrifts- og næringsutviklingsarbeid gjennom selskapet Hva Nå? As som har videreutviklet prototypen Project66 til det digitale lærings- og utviklingsverktøyet XYButterfly (™) for forbedret risiko og usikkerhetssyring gjennom skreddersydd lederstøtte.
Avsluttende tanker
Reisen til Aurora Playground og XY Butterfly illustrerer kraften i samskaping, systematisk læring og smart spesialisering. Ved å bringe sammen ulike aktører og støtte dem med digitale verktøy, har dette prosjektet ikke bare skapt en plattform for bedriftsnettverk, men har også gitt deltakerne muligheten til å navigere i en stadig mer kompleks virkelighet.
Vårt håp er at Aurora Playground blir en inspirasjon for andre bedriftsnettverk, og at konseptet vil fortsette å vokse og utvikle seg. Med fokus på bærekraft, innovasjon og læring, kan vi sammen skape en fremtid som gir mening for alle involverte parter. Velkommen til Aurora Playground - hvor reisen mot smart spesialisering fortsetter!
Skrevet av Ann-Heidi Paulsen Orvik.
Alle rettigheter tilhører Demokratitanken AS og er beskyttet av Åndsverkloven.
Abonner på vår blogg!
Når vi publiserer våre siste erfaringer, casestudier og refleksjoner er du av de første til å få dem. Du mottar de så lenge du vil, og kan enkelt avslutte abonnementet når du vil
Vi hater SPAM. Vi vil aldri selge dine opplysninger!